• Mindfullness trainer
  • Shiatsu therapeut
  • Fysiotherapeut

Praktijk voor lichaamsbewustwording Wanja Ligthart

Methodieken

Ik maak gebruik van de volgende methodieken:

 

Massage

Voor meer informatie hierover, zie: massagevormen 

Mindfulness

Voor meer informatie hierover, zie: mindfulness

Compassie
Zie voor meer informatie hierover, zie: compassie

 

Adembewustwording

Oefeningen die je in contact brengen met je lichaam en helpen weer met jezelf in balans te komen. Ook kan het zijn dat je ontdekkingen doet in jezelf, waar jij zelf niet bewust van was. Tevens is dit ook een methodiek die invloed heeft op het omgaan met stressklachten (denk daarbij onder meer aan hyperventilatie).

Yoga

In een westers concept wordt met yoga hatha yoga bedoeld: een tak van yoga die bestaat uit een systeem van oefeningen om beheersing over de geest en vooral het lichaam te verkrijgen. Ik maak gebruik van een zeer milde bewegingsvorm, waarbij het vooral gaat om de bewustwording van het bewegen, en niet om grensverleggend bezig te zijn.

 

Triggerpoint behandeling

In de spieren kunnen zich verhardingen bevinden, die ernstige pijnklachten kunnen veroorzaken, soms op de plaats zelf, maar in driekwart van de gevallen hebben ze een uitstralingsgebied dat niet overeen komt met de verharding zelf. Specifieke deskundigheid van deze uitstralingsgebieden is nodig om deze zogenaamde myofasciale triggerpoints te behandelen. Naast de karakteristieke pijnpatronen kan een myofasciaal triggerpoint zich ook manifesteren door stijfheid, dwangstand, spierzwakte, coordinatiestoornissen, en eventueel zenuwbeklemmingen waardoor doofheid, jeuk, een brandend gevoel en prikkelingen kunnen ontstaan.
De oorzaak van het ontstaan van myofasciale triggerpoints is acute of chronische overbelasting (verkeerde te statische werkhouding), trauma. Ze worden in de hand gewerkt bij andere orgaanstoornissen (darm, maag, hartklachten), stress, gewrichtsproblemen.
De behandeling van myofasciale triggerpoints bestaat uit specifieke triggerpoint-release technieken en het herstellen van de bewegingsmogelijkheid van de betrokken spieren.

Hartcoherentie

Dit is een methodiek  waarbij je leert om balans te brengen in lichaam en geest. Met behulp van een computerprogramma leer je hoe je jezelf kunt kalmeren, door rustiger te gaan ademen en te ervaren wat voor invloed dit op het hart heeft, het ritme van het hart wordt rustiger, er ontstaat harmonie in het hartritme. Dit wordt zichtbaar gemaakt op de computer. En aan de hand van oefeningen en een werkboek wordt er meegeoefend . Het is een methodiek die gebasseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Het heeft een positief effect op het immuun systeem en vergroot het algehele gevoel van wel bevinden.

 

 

Methodieken